Blog Post

Leiderschap dat bezielt!

Peter Kupers - 10 augustus 2018

Er is zoiets als old school leiderschap en new school leiderschap. Het laatste focust op het leiderschap wat je in deze tijden nodig hebt om een zaak of organisatie te leiden en bij nader inzien ook om je persoonlijke leven op scherp te houden. Leiderschap wat je zélf kan verwerven om jouw leven, bedrijf of organisatie naar succes, groei en stabiliteit te stuwen.

De wereld van de 21ste eeuw is meer globaal, meer digitaal en een stuk transparanter. Informatie verspreidt zich steeds sneller en vernieuwt zich ook steeds sneller. De arbeidsmarkt vernieuwt zich met mensen die op een andere manier willen werken en leven. Transformerende en disruptieve ideeën geven de wereld van morgen vorm. Mens en organisatie moeten zich constant aanpassen om te groeien en te overleven. Wil je daarin mee zijn, dan vereist dat een ander leiderschap dan voorheen.

Wat vaststaat is dat leiderschap niet langer een kwestie is van titels, diploma's of van jaren ervaring op de teller. Het volstaat in de meeste sectoren niet meer om op basis daarvan je autoriteit te bouwen en gewicht te geven aan je argumenten.

Old school leiders geloven dat je als leider de beste en de slimste moet zijn. Dat is onmogelijk. Hoe goed je ook bent, je bent niet perfect en je kan niet alles alleen. Een bezield leider zoekt verbinding en stuwt zijn medewerkers (die meer partner willen zijn dan voorheen) omhoog, zodat er een constante ontwikkeling plaatsvindt.

Leiderschap gaat vandaag de dag vooral over de kracht om mensen (werknemers, teamleden, klanten) te inspireren in actie te komen. Leiders maken het verschil door hun houding en door goed te communiceren waar zij in geloven en daardoor vertrouwen in te boezemen. Dit vraagt om proactiviteit in gedrag, ontwikkeling en betrokkenheid. Kortom, bezielend leiderschap is een manier van zijn en vergt moed tot diepe zelfreflectie.

SLEUTELFACTOREN

Hier de sleutelfactoren van wat volgens mij goed en bezield leiderschap inhoudt en hoe je dit stapsgewijs kan verwerven .

  • Zelfleiderschap is de basis voor publiek leiderschap. Als je goed weet wie jij bent en wat je wil en als je je leven daarmee in lijn hebt gebracht, dan geeft dat bakken energie voor jezelf én geloofwaardigheid naar de buitenwereld. Het komt dan immers van binnenuit en dat kan je niet faken. Met andere woorden, als het voor jezelf klopt dan kan je ook geloofwaardig en efficiënt invloed uitoefenen op anderen.
  • Iedere leider hoort 'meester' te zijn van zijn of haar eigen ego en gedrag. Als je geen leiding kunt geven aan jezelf, dan kan je dat eigenlijk ook niet op een duurzame manier aan anderen geven. Als je 'meester' van jouw ego wordt, dan word je zelf efficiënter, ook in communicatie naar anderen toe. Want hoe hoger je stijgt op de ladder van leiderschap, des te belangrijker jouw sociale en empathische kwaliteiten worden. Door bijvoorbeeld het gedrag te laten zien dat past bij de situatie en door prikkels te beheersen, bereik je een volgend niveau van leiderschap.
  • Anticipeer op verandering. Richt je ogen niet op de grond vóór jou, maar op wat er om de hoek schuilt. Creëer jouw toekomst in plaats van erop te reageren.
  • Omring je met heel diverse mensen. Maak contact met mensen die anders denken dan jezelf – hou het niet enkel op dezelfde kring. Een probleem wordt zelden opgelost op het niveau waarop het gecreëerd is. Mensen die je plan ondersteunen, zijn dikwijls niet degenen in je netwerk van wie je dat zou verwachten. Vaak zijn het net degenen die anders denken en juist daarom bereid zijn om met je in zee te gaan.
  • Communiceer inspirerend. Spreek over je missie en visie, "make people care for what they hear". Inspireer en communiceer over waar je naartoe wil met het bedrijf of de organisatie, zelfs als het een eenmanszaak betreft. Verhalen heb je immers nodig om mensen te inspireren. Wacht dus niet met dit te doen tot je 10 personeelsleden hebt, want dan ben je al te laat.
  • Help mensen meer bereiken dan dat ze zelf dachten dat mogelijk was. Mensen hebben er geen behoefte aan wat je allemaal weet, wel aan hoeveel je écht met hen inzit om hen te helpen hun doelen te bereiken. Zorg dat je ze vooruithelpt, zij het je medewerkers, je klanten of cliënten, je familieleden, enz.

Spreekt deze vorm van bezielend leiderschap jouw aan. Het is een onderdeel van mijn missie om gedreven mensen te helpen dit te ontwikkelen.

Ik sta tot je beschikking om je aan te moedigen en te begeleiden naar hogere niveaus van leiderschap, integriteit en vrijheid. Uit ervaring weet ik dat een kennismakingsgesprek altijd bijzonder waardevol is. Als jij ambities hebt, zou ik het fijn vinden om een keer met elkaar hierover te spreken (telefonisch of live).

Vriendelijke groet,

Peter

Mis het volgende artikel niet!

  1. Like onze Facebookpagina
  2. Schrijf je in op ons maandelijks Ezine
  3. Volg ons op Twitter voor interessante links en extra tips.

Deel deze blogpost op jouw sociale media

Never miss a post?

Share by: