VERDIEP JE ADEMHALING
Adem is Leven. Wanneer we op aarde komen, is het eerste wat we doen inademen. Wanneer we deze wereld verlaten, is het laatste wat we doen uitademen.
De adem is de verbinding tussen lichaam en geest. Prana
is een Sanskriet woord voor levensenergie en is de basis voor lichamelijke en geestelijke gezondheid. Door onderstaande oefeningen (pranayama’s) kunnen we de levensenergie in ons wakker maken en in speciieke gebieden van ons lichaam brengen.
Simpel gezegd houdt Pranayama
in dat je de in- en uitademing bewust reguleert. ‘Prana’ betekent de ‘vitale kracht of ‘levensenergie’. ‘Yama’ betekent ontwikkelen, uitbreiden of ontplooien. ‘het ontwikkelen van deze vitale levensenergie’ die door de ademhaling gedragen wordt en op deze manier door je lichaam stroomt.
Door pranayama’s vergroten we onze longcapaciteit, verbeteren we onze adem, diepzittende stress en gifstoffen worden afgevoerd uit ons lichaam.
We maken tijdens de oefeningen regelmatig gebruik van de Uyajji-ademhaling. Hiermee verdiepen en verlengen we onze adem en trekken we de stembanden samen.
De ujjayi helpt om meer controle te krijgen over de stroom van lucht en deze te richten. Bij de inademing
naar de plek waar je meer lengte, kracht of stevigheid nodig hebt en bij de uitademing
waar je meer moet loslaten.
Het samentrekken van de stembanden geeft een kenmerkend ruisend geluid. Dit helpt om de concentratie te verhogen en heeft een meditatieve werking. Door de constantheid van het geluid, blijf ook de inspanning in je oefening constant.
A. STRETCHING VAN JE ADEMHALINGSSPIEREN
Doe de volgende oefeningen telkens 8 keer.
1.
Plaats de binnenkant van de wijsvingers en duimen in de taille. De handpalmen wijzen horizontaal naar beneden, parallel aan de grond. De schouders blijven ontspannen. Op de inademing vult de buik zich als een ballon en drukt de handen licht uit elkaar. Op de uitademing kunnen de handen weer wat naar elkaar toe. Dit gebeurt vanzelf, je hoeft de beweging niet te maken. (8x)
2.
Breng de duimen in de oksels, leg de wijsvingers op de grote borstspieren, houd de polsen, handpalmen en onderarmen op één lijn meet de schouders. Terwijl je inademt, zet de borst uit en drukt de handen uit elkaar. Terwijl je uitademt, komen de handen weer naar elkaar toe. (8x)
3.
Strek de armen loodrecht naar boven, buig ze en leg de handpalmen op de schouderbladen. De ellebogen wijzen recht omhoog (in het ideale geval raken de bovenarmen de oren). Terwijl je inademt, richt je lichaam zich nog iets meer op. Bij de uitademing blijf je met omhoog gestrekte armen zitten. Deze fase kan een inspanning voor je zijn die op den duur en door oefening gemakkelijker wordt. (8x)
BELANGRIJK: Ontspan je armen na elke fase. De handen liggen op de bovenbenen, handpalmen naar boven geopend, de ogen blijven gesloten. Richt je aandacht naar binnen en observeer hoe de energie door je lichaam stroomt.
B. VIER FASEN ADEMHALING (PRANAYAMA)
Zit op je hielen of in een andere houding (kan ook op een stoel) waarbij je wervelkolom recht is. Sluit de ogen. Adem volledig in en uit. Adem met de ujjayi-ademhaling (zie eerder) door de neus in het volgende ritme:
Inademen:
4 tellen
Vasthouden:
4 tellen
Uitademen:
6 tellen
Stilhouden:
2 tellen
Om het heel praktisch te maken heb ik een audio opgenomen waarbij je gewoon het ritme kan volgen. Klik hier
C. BHASTRIKA
Bhastrika staat voor blaasbalg en is een pranayama-oefening. Hierbij wordt de buik als pomp gebruikt. Bhastrika wordt gewaardeerd, omdat er een gevoel ontstaat dat het hoofd leeg wordt en de vloed aan gedachten onderbroken wordt.
1.
Buig je armen en breng je handen ontspannen naast je schouders. Je bovenarmen houd je daarbij losjes naast de borstkas, de handen zijn in een lichte vuist. Adem diep in en uit.
2.
Adem krachtig in door de neus en gooi tegelijkertijd je armen recht naar boven. Open je handen en strek je vingers daarbij.
3.
Adem krachtig uit door de neus en tegelijkertijd laat je je armen naast je borstkas terugvallen als een blaasbalg. De armen raken het lichaam, de handen zijn in een lichte vuist in deze positie.
Bij deze oefening gebruiken we geen ujjayi ademhaling. We ademen dynamisch door de neus in en uit. Doe drie rondes van elk 20 ademhalingen achter mekaar.
Deze oefening geeft snel veel energie en helpt bij neusverstopping. Indien je chronische problemen aan de luchtwegen hebt, dan is het best om deze oefening niet te doen.
D. RITMISCHE ADEMHALING (SOHAM)
Deze oefening bestaat telkens uit ritmisch ademhalen in telkens drie ritmes. De oefening verdiept zich als je bij de inademing telkens de klank SO
maakt en bij de uitademing telkens de klank HAM
maakt.
Ritme 1:
langzaam in (So) en uit (Ham) – 20 keer
Ritme 2:
snel in (So) en uit (Ham) – 40 keer
Ritme 3:
zeer snel in (So) en uit (Ham) – 40 keer
Herhaal deze drie ritmes nog minstens twee keer.
Blijf hierna even zitten of leg je even. Geniet van de toestand van rust en helderheid van geest.
Become what you practice!
Peter